Tidal

Den som är insatt känner garanterat till popidolernas storsatsning Tidal. Satsningen skedde 2015 och tanken bakom musiktjänsten var att ta an jättar som Spotify och iTunes där teamet bakom tjänsten var artister som redan etablerat sig inom musikindustrin och som bäst visste vad artisterna inom industrin var ute efter. En tjänst som var ”By the artists, for the artists”, helt enkelt.

Allt verkade gå som på räls fram tills det att musiktjänsten helt försvann från radarn. Vad har egentligen hänt med Tidal och vad är status på musiktjänsten? Är det ens värt att prenumerera på det?

Tidal idag

Som är fallet med alla trender, som Bitcoin och alla andra trender man sett på senare tid så är en initial hype oerhört enkel att bygga men att bibehålla momentum är oerhört svårt.

Tjänsten behöver verkligen vara bra och bygga en lojal användarkrets som verkligen älskar tjänsten och som inte går till konkurrensen så fort möjligheten uppstår.

Detta misslyckades Tidal med vid release. Plattformen var inte bara buggig vid release men stöd för den fanns inte heller att hitta fullt ut. Vidare så kontrade konkurrensen själva med en massa uppdateringar och dylikt för att motverka hela tanken bakom Tidal.

Snart fanns allt som Tidal hade att erbjuda och mer därtill hos konkurrensen igen.

Idag använder fler användare de etablerade tjänsterna som Spotify och Apple Music, mer så än Tidal.

Andra aktörer har också på senare tid dykt upp, så som Google:s YouTube Music och fler.

Tidal lever dock fortfarande kvar och finns idag tillgänglig i över 50 st länder. Dock har momentum avtagit och få hör talas om Tidal nuförtiden.

Januari 2017 köpte Sprint, telecom bolaget från USA, 33% av Tidal för ett rapporterat belopp om $200M amerikanska dollar.

Vilken plattform bör man välja om man önskar lyssna på musik idag?

Som tidigare nämnt så finns Spotify och Apple Music, m.fl att välja mellan idag. Dessa jättar växer i rasande fart själva och det finns få anledningar till att välja Tidal om man önskar lyssna på musik 2019.

En fördel med Tidal är tjänstens lossless ljud—vilket innebär att ljudfilerna som laddas upp på tjänsten inte komprimeras och kvalitén på musiken inte påverkas utan all ljud som man får från tjänsten är i absolut bästa kvalité—en kvalité som man inte kan hitta någon annanstans.

Är detta något man är ute efter, dock? Få användare är det. Det som önskas mest är ett brett utbud av musik och ett enkelt sätt att upptäcka ny musik. Apple Music och Spotify är ledare här.

Om ovan är det som man önskar så är respektive plattform definitivt de tjänster man bör prenumerera på. Är ljudkvalité av största vikt så kan Tidal absolut vara en plattform att prova.

Det är omöjligt att veta vad framtiden håller för Tidal men en sak är säker, tjänsten är fortfarande en tjänst värderad till flera miljarder dollar och att en sådan tjänst snabbt skulle försvinna och gå i konkurs är osannolikt. Sannolikheten att tjänsten skulle bli uppköpt av en annan konkurrent eller ett företag som vill ge sig in i marknaden är betydligt större—till exempel Disney eller andra företag.