Artist

Många artister kämpar och slåss om rampljuset. Det krävs mycket engagemang för att lyckas med sitt artisteri, oavsett om man är etablerad eller ny inom branschen. Att jobba som artist innebär mestadels en ostabil inkomst som varierar över tid och det ska inte mycket till för att komma på kant med sin ekonomiska situation.

Både skådespelare och sångare tvingas jobba med helt vanliga jobb vid sidan av sitt artisteri eftersom inkomsten från kulturrelaterade arbeten inte är stabil. Detsamma gäller målerikonstnärer, skulptörer och författare. Osäkerheten kring var pengarna ska komma ifrån får många duktiga och talangfulla artister och konstnärer att byta bransch.

Lyckas som artist och konstnär

Att lyckas som konstnär och artist innebär hårt arbete och ett stabilt engagemang. Trots det kan inkomsterna variera mycket från månad till månad. En lösning för många inom kulturbranschen har varit tillfälliga lån för att kunna betala hyra och andra nödvändigheter. Det skapar större utrymme för att klara av en ostabil inkomst och underlättar arbetet med konstnärskapet.

Finansiera ditt konstnärsliv

Som artist och konstnär måste man tänka lite extra mycket på sin budget och se till att göra sina utgifter så små som möjligt. Dock kan det underlätta att veta att det finns ekonomisk hjälp att få om man skulle råka ut för något oförutsett. Det går exempelvis att låna 5000 kr utan UC om du behöver snabba pengar till hyran. Krediter är en smidig lösning när man måste täcka tillfälliga utgifter.

Var ihärdig och ge inte upp

Många som vill syssla med artisteri eller liknande ger upp tidigt. Det krävs att man är ihärdig och marknadsför sig hela tiden, överallt. Till skillnad från andra branscher är det du som artist eller konstnär som är produkten och den måste du marknadsföra jämt. Är du sångare kan du ställa dig på gatan och sjunga, erbjuda dig att spela på bröllop och begravningar eller skapa en egen Youtube-kanal. Det finns massor med sätt att marknadsföra sig på om man vågar och om man har bra fantasi.

Undvik misstagen

En del artister gör misstaget att inte ta olika uppdrag som de anser är dåliga. Självklart ska man inte göra vad som helst för pengar, men man får inte vara kräsen. Man bör ta alla tillfällen man kan att synas och höras, speciellt som ny artist. Många gatuartister har gått från gatan till finrummet tack vare att de inte varit för fina eller kräsna för att uppträda på gatan.