Tjäna pengar på musik

Numera ska man inte se musik som en olönsam industri. Detta var fallet tidigare. Det är det inte längre. Idag ska jag förklara varför och hur du kan göra för att tjäna pengar enklare med just din musik, för varför inte när det numera är möjligt?

Sprid din musik!

Många som producerar musik idag vågar inte ta det första steget som är att visa upp sin konst för världen. Aldrig tidigare har det varit så enkelt som det idag är. Gå med i forum, diverse hemsidor och försök sprid din musik och ta in feedback. Du kommer inte bara bli en bättre artist för det utan du kommer även nå ut till nya lyssnare och eventuellt framtida fans. Man vet aldrig—självaste Tim Berg började på det sättet.

Det finns några sätt att sprida sin musik idag där det överlägset bästa är att gå med olika streamingtjänster som idag finns tillgängliga för gemene man. Förr i tiden fanns det inga Spotify tjänster och Apple Musik tjänster. Istället behövde man leta bland en massa underground forums och jaga feedback från folk som kanske, eller kanske inte orkade lyssna på ens musik. Idag kan man helt enkelt lägga ut sin musik på nätet via olika streamingtjänster och på så vis få till sig organiska lyssnare.

Är låten bra? Bra! Då är chansen större att någon som gillade din musik kommer att sprida denna till andra som delar deras smak av musik. På så vis får du nya organiska lyssnare och din musik sprids organiskt.

Ett annat sätt är att använda sig av tjänster som YouTube och andra sociala medier. Dessa tjänster brukar rekommendera videosar till andra som lyssnat på nästan likadana musik. Gillar någon rock till exempel och man själv producerar musik inom den genren finns chansen att YouTube och andra tjänster rekommenderar ens musik åt andra som gillar musik av samma smak. På så vis får man också spridning!

Kapitalisera på din musik!

Vikten av att gå med diverse streamingtjänster kan inte understrykas. Idag är det så man kapitaliserar på sin musik. Allt börjar med att man erhåller lyssnare, därefter kan man sälja biljetter och expandera sitt band framåt. Viktigt är det att vara medveten om svårigheterna som att vara en artist innebär. Många timmar kommer gå åt att söka efter alla lån utan UC och försöka finansiera sitt band och vidare expansion. Man kommer bli nära vän med diverse långivare och aktörer. Finansiella medel är viktigt för artister och att erhålla dessa som artist är oerhört svårt. Vägen dit är lång och man kommer att oundvikligt behöva ansöka om lån och dylikt.

Därför är det viktigt att ha det mindsettet. Man ska kapitalisera på sin musik. Tänker man i de banorna redan dag 1 är chansen större att man lyckas med just det framöver. Man kommer ta risker som man annars inte hade tagit för att utöka sina intäkter och det kommer bana för en bättre framgång framåt, helt klart.

Många musiker väljer att först prioritera sin konst, vilket inte är fel, men framöver behöver man även ha en plan för det finansiella. Därför är det viktig att vara medveten om det redan från början för att bättre forma sin karriär utefter det. Annars kan det vara svårt att ha byggt en plattform där finans inte varit en del av det, och sedan försöka röra sig i den banan i efterhand. Det kan orsaka friktion med fansen  och det är alltid bäst att göra allt rätt från början.

Börja med att kolla upp diverse streamingtjänster och gå med i någon! Det är aldrig för tidigt!