2012: Poptimist #17

För ett år sedan skrev jag lite kort om Isaac Emmanuels musikprojekt Young Magic. Då skrev jag något i stil med att han influerades till stor del av 60-talet. Nu, några månader efter att albumet kommit ut, får jag lov att revidera mitt uttalande. Han rör sig i högsta grad i ett drömlandskap där han använder all sin förmåga att skapa en värld av ihopklippta pusselbitar av utsökt kvalité. Det är långsamma synther, en lugn bas, en gitarr, en bjällra (?) och en underskön röst. Allt övertäckt i en melankolisk och lite sorgsen skrud som blockerat de färgstarkaste solstrålar att komma in.

Jag började med att lyssna på Exitmusic i normal ljudnivå men jag märkte ganska snabbt att om jag ökade volymen blev musiken en helt annan. Musiken som New York-borna Aleksa Palladino och Devon Church skapar är menat som en skyddande kokong. Musiken skall omsluta dig, stänga ute allt annat och lämna dig naken inför de stegrande trummorna, den intensiva rösten och drivet i slöjmelodin. Viktigast utav allt är den metamorfos duon ämnar att skapa med lyssnaren. Efter en session med deras musik skall du komma ut som en annan människa. På gott och ont.

Sébastien Tellier behöver egentligen ingen närmre presentation. Fransmannen upptäcktes av Air och firar i år elva år som artist. Multiintrumentalist, mångsysslare och Jesus-lookalike. Promiskuös disco med sexiga rytmer och svettig framförande. Ungefär så. Ingen vill dock kännas vid att han var med som Frankrikes bidrag i Eurovision för fyra år sedan. Trots det lilla snedsteget kan jag inte förneka att det han gör är mycket bra. Nu är han på gång med sitt fjärde studioalbum My God Is Blue och det är därifrån den otroligt svängiga funkdängan Cochon Ville är hämtad ifrån. Ta av dig paljettklänningen och dansa dig medvetslös.

Listan: Poptimist #17

  1. Young Magic – Sparkly
  2. Exitmusic – The Night
  3. Sébastien Tellier – Cochon Ville
  4. Jesse Ruins – Dream Analysis
  5. Niki & The Dove – Tomorrow
  6. Passion Pit – Take A Walk
  7. JJ – Beautiful Life
  8. Junior High – D.O.P.E.
  9. Winhill/Losehill – I Will Never Get Enough
  10. Zebra and Snake – Sweetest Treasure
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>