2012: Poptimist #16

Anonymitetsvågen som sprider sig bland Internetband gör det svårt att bedriva ens den enklaste formen av popjournalistik. Slow Magic är inget undantag. Visst gör de exceptionellt vacker musik som transcenderar tid och rum och tar dig med på en fantastisk resa bortom galaxens gränsen, förbi nebulosor, svarta hål och Pandoraliknande planeter. Men eftersom de envisas med att inte säga mer än att det är en låtsaskompis som gör musiken kan jag inte tvätta bort bilden av Alfons Åbergs låtsaskompis Mållgan som vuxit till sig och blivit en perfekt hipster som gör perfekt musik. Men eftersom ingen kan se honom är det ingen som någonsin tar honom på allvar.

LCTRISC däremot är en svensk electropop duo som kallar sig Leslie och Lenny men heter Oskar och Adam. Vem som är vem och varför de inte vill heta som de heter är något som de får förklara själva. Jag tänker koncentrera mig på deras elektroniska musik som började med någonting vilt och urflippad. En garageslammer värdig Quit Your Dayjob och som var överallt, hela tiden. Nu verkar det som om de har medicinerat sig själva eller åtminstone musiken – resan från en Big Brother-inspirerad punkfest har går de numera omkring i Hawaiiskjortor längst Bondi Beach och låtsas om att det är Miami. Rätt blir fel och fel blir rätt. Uppochner på rätt sätt helt enkelt.

1984 is back, bitch. Hur ska jag eller någon annan kunna skriva om framtidens musik efter att ha lyssnat på Light Asylums senaste dänga som redan i de inledande sekunderna sparkar mig trettio år tillbaka i tiden. Eller upplever jag verklighetens “tillbaka till framtiden”? Är jag vår tids McFly som skall försöka rädda mig själv genom att sätta ihop två komponenter (i filmen: sina föräldrar) för att kunna fortsätta i nuet? Är Light Asylum med den mäktiga vokalisten Shannon Funchess en ledtråd, en vägvisare, en pusselbit som jag måste passa in för att få en klarare bild av nuet. Måste jag hitta motpolen som tillsammans med denna nostalgi blir till en helhet vars spegelyta visar mig vägen till framtiden. Var är Falcor och Atreyo när jag behöver dom?

Listan: Poptimist #16

  1. Slow Magic – Corvette Cassette
  2. LCTRISC – Please Wait On Yourself
  3. Light Asylum – Shallow Tears
  4. Kwes. – Klee
  5. Adana Twins – Strange
  6. Alpine – Hands
  7. Princeton – Andre
  8. Father Sculptor – Ember
  9. Gemini Club – Nothing But History
  10. Üni Foreman – Cooper
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>