2012: Poptimist #5

För er som är nere med persisk lyrikhistoria vet att Saadi var en av de mer betydelsefulla medeltidspoeterna vars filosofi gav genklang inte bara inom det persiska riket utan längre än så. Boshra Al Saadi däremot är Pennsylvaniauppväxta syrianskan som gick en katolsk skola i New York, spelade i ett indieband vid namn Looker och som bestämde sig för att göra ett soloprojekt som blandade dancehall, arabiskt dabke och allt däremellan. Med Brian Eno som största influens skapar Saadi en musikalisk fusion som lämpar sig lika bra på klubben som på hemmafesten.

En ganska träffande beskrivning av Jee Days singel Aura Go som jag läste på en musikblogg var att det lät som en korsning mellan Planningtorock och Siouxsie Sioux. Dennis McNany står bakom Jee Day och det han skapar är en dörr som leder till en helt annan dimension. En soluppgång som visar ett vackert acid-influerat landskap vars skönhet kan försätta vem som helst i en dansgolvshypnos. Jee Young Sim har lånat sin röst för att göra låten än mer hypnotisk och mystisk. Av någon märklig anledning får jag en bild i mitt huvud. En bild av ett rave mitt i Amazonas djungel.

I tider av elektroniska influenser är det inte många som vågar hålla kvar vid akustiska instrument. Inte ens artister man förknippar med, säg, ett piano vågar stå pall vid sitt instrument. Inte alla förstås. Få har väl missat att (min personliga favorit) Frida Hyvönen har släppt en ny singel? Jo, Terribly Dark heter den och är, suprise, en pianolåt med elektroniska influenser. De lätta beatsen och den elektroniska synthen som kompar hennes karraktäristiska röst får det hela att känna väldigt 80-tal. Inte det bra 80-talet utan det glittriga, stora frisyrer, benvärmare och “glada” 80-talet. Det här är typiskt en sådan låt jag älskar att hata. Eller var det tvärtom?

Listan: Poptimist #5

 1. Saadi – Snowyman
 2. Jee Day – Aura Go
 3. Frida Hyvönen – Terribly Dark
 4. Winterpills – Amazing Sky
 5. Wise Blood – Darlin’ You’re Sweet
 6. Le Butcherettes – Tonight
 7. Mickey – Love For Sale – Extended Mix
 8. Fort Lean – Sunsick
 9. Mount Washington – Lisboa (Lisboa) – Lisboa
 10. Fair Ohs – Eden Rock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments

 1. Poptimist. Gillar det skarpt! Frida Hyvönen och Fair Ohs var riktigt bra.
  Du borde kolla Oh My! oxå, lyssnar massa på Fifteen Minutes nu, borde du skriva om. Roligt att se vad du tycker om det.
  Don’t Blame the Dog är ett annat nytt band du borde kolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>