Skivrecension: Veronica Maggio – Satan I Gatan

Betyg: 7/10

Ska man göra en svensk skiva om känslomässig eskapism ska man göra det på våren. Den tiden på året då vi blir kontinentala, går ut i solen, ockuperar utomhusserveringarna och gräsplätter. Det är en tid då hösten och vinterns mörka känslor tillåts att sköljas bort av en syrendoftande distans och man till och med tillåts se sitt sargade hjärta ur ett ironiskt perspektiv. Man vill inte längre fysiskt fly från den platsen man trivs bäst på. Veronica Maggio vill inte fly till Paris eller New York. Hon vill vara kvar i Stockholm och njuta av hur solen värmer samma kvarter som orsakat så mycket skada. En läkeprocess som nått sin peak i form av tredje kivan ”Satan I Gatan.”

Uppbrottet med Oskar Linnros (både som partner och som producent) har fått henne att bryta en kedja som gått från Prince till Orup utan att för den delen vända ryggen åt den vemodiga soulpopen som vi innerst inne älskar. Producenten Christian Waltz har med största sannolikhet bidragit till den här nya tappningen med elekontriska synthar som går som en röd tråd genom skivan. Det är en klassisk popskiva som behandlar sex, kärlek och relationer men med en kaxighet som bara Veronica Maggio kan uppbåda. Till och med diskbänksrealisten Markus Krunegård har bidragit med två spår.

Veronica Maggio säger själv att skivan handlar om ”en magisk utekväll, en rastlös hemmakväll, en havererad kärleksaffär, en förlorad vän, en fest, en stad, en kväll för 30 år sedan och ännu mera kärlek som gått snett.” En röda poptråden har förvandlats till ett rep som sitter fast i ett ankare av kärlekseufori och smärta. Hon gör det betydligt bättre än både Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray genom sina texter som illustrerar punkter i livet där man tar farväl av sitt gamla jag och går därifrån med rak rygg och högtburet huvud mot en ljusare framtid.

Hon är den tredje musketören som tillsammans med Robyn och Lykke Li blir den sista pusselbiten i trilogin om den blonda poprevolutionen som med stor säkerhet kommer att prägla svensk musik 2011. ”Satan i Gatan” är ett helgjutet popalbum som har allt det där man kan önska från hemmafesternas hommage i Välkommen In till känslan av den första nyförälskelsen efter den mörka depressionen i Mitt Hjärta Blöder. Icke att förglömma den nästan sönderspelade singeln Jag Kommer som med sin sexuella anspelning ligger precis rätt i tiden. Men Inga Kläder är ett stycke genialitet – om att det alltid är två som blir ledsna när en relation tar slut trots att man inte låtsas om någonting och försöker sätta på sig en mask av bekymmerslöshet. Visst du kan skratta och låtsas som ingenting // Men jag vet allt om dig för du har varit min

Bästa spår: Veronica Maggio – Inga Kläder

Ps. För en alldeles lysande analys tillika reflektion över fenomenet Maggio bör du läsa min gode vän Jimmie Larssons inlägg här och här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments

  1. Tjejer i det populärkulturella Sverige jag vill gifta mig med, med inbördes ordning:

    1. Robyn
    2. Maja Ivarsson
    3. Veronica Maggio

    Lykke Li är inte med på listan för jag tror att hon är för “svår” för mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>