2010: Årets album: #10-6

#6. The Radio Dept. – Clinging To A Scheme

“I think we should destroy the bogus capitalist process that is destroying youth culture.” Citatet finns med på Heaven’s On Fire och det är Sonic Youths sångare Thurston Moore som säger det. Jag säger det igen: The Radio Dept. är Sveriges i särklass mest underskattade band. Trots att de jämt och ständigt vinner ny mark och fler lyssnare. De har tagit shoegaze till massorna där det hör hemma. Det är till massorna de vänder sina inåtvända sånger. Med ”Clinging To A Scheme” har det gjort årets politiska album utan att ens behöva nämna ordet politik. Genom att sampla ett stycke från Style Wars ger de tummen upp får den olagliga gatukonsten. På ett subtilt sätt förmedla hur förvirrad man är när man kommer ut och berättar vem man egentligen är. Att Gud är lika verklig som jultomten, den perfekta människan eller att vi är lika inför lagen.

Bästa spår: Never Follow Suit, Heaven’s On Fire, David, You Stopped Making Sense

#7. Vampire Weekend – Contra

Jag har aldrig druckit Horchata men när Ezra Koenig sjunger om det vill jag inget annat göra än att svepa i mig hinkvis av denna mystiska dryck. Det var lätt att avfärda Vampire Weekends försök att följa upp sin överhypade debut med ett album med namnet ”Contra.” Det var bäddat för misslyckande. Men istället för att försöka överträffa sig själva och sina styrkor förbättrade de sina svagheter. Resultatet? En stark och jämn skiva med afrikanska tongångar. Ett dansant och kompromisslöst popalbum utan att vara krystat eller påtvingat coolt. I think you’re Contra / I think that you lie / Don’t call me Contra / Till you’ve tried sjunger han i slutet på skivan. Det är inget annat än en passning till bandets belackare som bespottar dem.

Bästa spår: Cousins, Taxi Cab, White Sky, Holiday

#8. Yeasayer – Odd Blood

Många som komponerar årsbästalistor får alltför ofta tunnelseende och är oförmögna att se tillbaka längre än fyra fem månader. Redan i början av februari 2010 släppte Yeasayer sitt andra och hittills bästa album. Ett sådant tidigt släpp fick många att avfärda skivan mot slutet av året, att ljudbilden inte längre var lika experimentell som debuten för två år sedan var droppen för många. Hipstertermometern visade minusgrader. Men att ett album som ”Odd Blood” har slitits, slängts, tampats och kämpat mot hela 2010 års samlade albumutgivning och stått kvar i slutändan visar hur stark skivan är. En färgglad klippa i ett annars grått hav. En sen kväll i Malmö och sångaren Chris Keating får Free Bird som önskelåt. “Free Bird? No, but I can give you reverb.”

Bästa spår: Rome, O.N.E, Ambling Alp, I Remember

#9. Robyn – Body Talk Pt. 1

”Det är ärlighet, självförtroende och kaxighet ackompanjerad med tunga beats varvade med popslingor och pianomelodier. Allt i en kompakt förpackning om åtta låtar” skrev jag då. Visst har inte mycket förändrats sedan dess, del ett i kroppspratet är helt lysande. En av årets absolut bästa skivor. Jag väljer att bortse från ett högfärdigt ”vad var det jag sa” utan erkänner Robyn som klubbdrottningen nummer ett. Internationellt eftertraktat till den grad att vi är stolta över att säga att hon är från Sverige. Den titaniskt stora hybrisen man har om man väljer att släppa tre album under ett kalenderår är sällsynt även för den hårdaste rockare. Hon vågar bryta normer och vem som helst förtjänar stående ovationer för det initiativet.

Bästa spår: Fembot, Dancing On My Own, Dancehall Queen, Jag Vet En Deijlig Rosa

#10. Blackbird Blackbird – Summer Heat

Likt en ologisk ljuspelare i sommarvärmen vaggar detta sagolika band in dig i en magisk trygghet. Om du mot förmodan inte hört Blackbird Blackbird (f.d Bye Bye Blackbird) tidigare är du en lyckad lottat person. En människa som snart ska få springa naken genom en äng till bredden fylld med sommarblommor. En ljummen bris fläktar genom ditt hår och en sol som ligger som en varm hinna på din gyllene hud. Genom en skog till en sandstrand och ut i havet. En scen som hör hemma i ett polaroidfotografi. Sedan electronica blev ett populärt inslag i många bands ljudbild är det få som verkligen har fått det att låta lika annorlunda och unikt som Blackbird Blackbird. Det faktum att de flesta låtar är under två minuter säger ganska mycket över enkelheten. Det ska vara lätt att bli kär.

Bästa spår: Heartbeat, Sunspray, Hawaii, Summer Heat

Del I: 2010: Årets album: #25-21
Del II: 2010: Årets album: #20-16
Del III: 2010: Årets album: #15-11

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “2010: Årets album: #10-6

  1. Pingback: 2010: Årets album » esau.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>