#71. Kanye West – Jesus Walks

Det kanske inte är gemene mans favoritlåt med KW, men det är sannerligen en låt som inte bara kvalificerar sig på den här listan utan som kan definiera en svart mans uppror emot den vita mannens samhälle. En ung man som understryker det uppenbara, det självklara, han som pekar på den rosa elefanten och skriker så att det gör ont i lungorna; we are at war… with racism. Trots att han varit känd inom branschen så blev Kanye West nallebjörnen med folket 2004 då The College Dropout kom ut, han titulerades snabbt som den amerikanska hip-hopens framtid och ”nykomlingen” vann allt som gick att vinna.

Kanye West – Jesus Walks

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Att vara världskänd innebär att alla blickar riktas mot en, du kan antingen stå med ryggen rak eller springa därifrån. Få inser att man, som offentlig person, är ett medium som kan påverka en stor del människor, man har förmågan att sprida gott. Kanye West gjorde det få med den sorts makt gör – han sa ifrån. Under en insamlingsgala 2005 efter orkanen Katrina stod Mike Meyers och läste vänligt från promptern om hur illa det var et cetera. Sen talade Mr West. Rakt in i kameran. Han sa sanningen. En sanning som var så pass sur, så obehaglig och agiterande. Utan att blinka, med rak rygg sa han det ingen tidigare hade vågat: When they see a picture of a black family they say that they are looting, when they see a white family they say that they are looking for food … George Bush doesn’t care about black people.

All hail, Kanye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>